Byla jsem ten typ člověka, co bez snídaně nevyjde z domu. Snídaně prostě musela být. A pořádná. Tak jsem na to byla zvyklá i z dětství a nikdy by mě ani nenapadlo, že to změním.
S rozvojem mého zájmu o zdravé stravování jsem postupně změnila svůj jídelníček. Postupně jsem se snažila zařazovat víc živých potravin. Taky jsem zjistila, že je fajn dopřát tělu dostatečný čas na trávení, očistu a že je prospěšné zařazovat přerušovaný půst. Jde o to, snažit se zvětšit okno mezi večeří a snídaní, kdy přirozeně nejíme, protože spíme.
„Po dvanáctihodinovém hladovění se mnohonásobně zvyšuje autofagie, což je buněčné čištění. Mají-li být buňky zdravé a rychle nestárnout, potřebují čas, aby se v klidu vyčistily. Právě hladovění jim v tom může pomoci. Pokud je vhodně praktikováno, prodlužuje život.“
MUDr. Jan Vojáček
Po změně jídelníčku a zařazování plnohodnotných smysluplných potravin, které chutnají a zasytí, jsem zjistila, že už nemám tak šílené chutě a potřebu pořád něco jíst. Přestala jsem ráno snídaně potřebovat a naopak jsem neměla chuť ráno nic jíst a bylo mi dobře. Jelikož jsem ranní ptáče, zvolila jsem jako první jídlo až svačinu. Nebo prostě pozdější snídani v průběhu dopoledne, říkejte tomu jak chcete. 🙂
Mezitím ke mě přišla informace o prospěšnosti čerstvě lisovaných ovocných a zeleninových šťáv a tak do sebe vše krásně zapadlo. Šťávy mi vynahrazují a dodávají pocit „snídaně“ i bez zaměstnání trávicího systému, dodají živiny a tak nějak krásně nakopnou. Navíc mi pomáhají prodloužit dobu přerušovaného půstu.
„Čerstvé šťávy ukázaly již na rozhraní 12. století, jakou mají sílu a jejich hodnota je dnes uznávána mnoha lékaři, léčiteli a dietology. Avšak stále ještě nejsou lidé dostatečně informováni o výživové hodnotě a léčebné síle čerstvých ovocných a zeleninových šťáv..“
Dr. Norman W. Walker
Stav našeho těla je bezprostředně spjat s kvalitou naší potravy. Pokud se nestravujeme příliš zdravě a jíme vše co nám chutná, jsou čerstvé šťávy užitečný doplněk každé výživy. Bohužel v dnešní době převládají ve stravě průmyslově zpracované potraviny a tak se stává, že pouze trávíme složitou potravu, na což potřebujeme energii, čas a nakonec nám nezbude ani dost živin na opravu a regeneraci vlastních buněk a tkání.
„nejíme-li stravu, která naše tělo správně vyživuje, zemřeme nejen předčasně, ale na cestě ještě trpíme“
I přes snězení 4-5 porcí jídla denně může být tělo vyhladovělé nedostatkem životně důležitých látek a porušením rovnováhy enzymů. Vařené a zpracované potraviny si mohou sice zachovat život, ale nemají potřebnou sílu k řádné obnově našich buněk a tkání a tak dochází pomalu k degeneraci.
Denně bychom si měli dopřát 4-5 porcí čerstvé zeleniny a 3-4 porce čerstvého ovoce. Většina jídelníčku by měla být z čerstvého, zralého a syrového ovoce a zeleniny. To se ale bohužel ne každému podaří a i proto ráda zařazuji čerstvé šťávy, jako zdroj cenných látek.
Enzymy jsou pro život nepostradatelné. Vstupují do chemických reakcí, určují jejich povahu i rychlost a řídí většinu biochemických procesů v těle všech živých organismů. Žádné minerály, vitamíny ani hormony nevykonají práci bez enzymů. Enzymy jsou jako dělníci, zajišťující funkčnost těla, umožňují trávení, vstřebávání, metabolismus i dělení buněk.
Najdeme je hlavně v živé stravě, ovoci, zelenině, ale dřímají také v semenech a za odpovídajících podmínek tak vydrží stovky až tisíce let.
Syrová strava obsahuje vlastní enzymy pro trávení, ale při trávení tepelně upravené stravy musí tělo použít svou energii a enzymy. Pokud tělo musí vytvářet stále velké množství trávicích enzymů, činí tak na úkor funkce celkového metabolismu a jiných enzymů.
Člověk se s určitou zásobou enzymů narodí, pokud tělu ale nedodáváme enzymy z potravy, začne strádat. Vznikají choroby a organismus předčasně stárne a umírá. Může dojít k poruše výroby hormonů, k poruše odstraňování škodlivého odpadu v játrech a ledvinách, je ohrožen vznik zdravých a odstraňování vadných a porušených buněk ve tkáních.
„Žádný lék na světě nemůže dodat krvi něco, čím by se mohly provést trvalé opravy na našem těle„
Při odšťavňování doporučuji se držet pravidla míchání ovoce a zeleniny 1:1. Popřípadě zvýšit spíše množství zeleniny, nebo zvolit čistě zeleninovou šťávu. Různými kombinacemi se liší i výsledný obsah a poměr vitálních látek.
Pijte šťávu vždy čerstvou, připravenou nejlépe těsně před konzumací. V lednici v uzavřené nádobě však vydrží 24-48 hodin.
Moje nejoblíbenější kombinace jsou:
Velmi ceněná je i čistá karotková šťáva. Nebojte se zařadit i další druhy zeleniny, jako listové saláty, petržel, celer, zelí…
Naučte se naslouchat svému tělu, to dobře ví, co dělá a co potřebuje. Nenechte se nalákat na toxický způsob života. Příprava šťáv je trochu umění a trochu věda. Brzy poznáte, jak jsou návykové.
Při psaní tohoto článku jsem se inspirovala mnoha zdroji, nejvíc mě však oslovila kniha Dr. Normana Walkera – čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, kde popisuje do podrobna celkový vliv konvenční zpracované stravy a čerstvých šťáv i jejich léčebné využití. Najdete zde také tipy na kombinace různých druhů šťáv a jejich popis dle jednotlivých druhů.
Dr. Norman Walker je na celém světě uznáván jako jeden z odborníků udávající směr přirozenému stylu života, zdraví a výživy. Skoro 70 let se snažil svými výzkumy ukázat, jak mohou lidé žít déle a zdravěji. On sám byl příkladem toho, jak lze dosáhnout zdraví správným myšlením, správnou výživou a správnou péčí o tělo. Poslední knihu napsal ve svých 113 letech. I ve věku 116 let stále jezdil na kole, věnoval se domácím pracím a zahrádkaření.