Poslední čtyři měsíce jsem většinu své pozornosti směřovala na rozšiřování obzorů a studium. Ponořila jsme se hluboko do rozličných témat rostlinného stravování, které mě tolik baví a zajímá. Chtěla jsem sama sobě odpovědět na spoustu otázek, které mi vrtaly hlavou. Chtěla jsem vědět víc.
A tento týden jsem si splnila sen. Stala jsem se certifikovanou výživovou poradkyní se zaměřením právě na rostlinnou stravu.
Ujasnila jsem si složení zdravého talíře, abych si byla jistá, jak tvořím své recepty. Mám totiž jasný záměr. Jíst tak, abych podpořila své celkové zdraví a vitalitu. Protože jídlo není jen chuť a smyslový požitek. Jsou to informace, kterými ovlivňujeme svůj život. Jsou to živiny, kterými podporujeme fungování svého těla.
Výživové poradenství mě vždy lákalo, ale hlavně z pohledu veganství a rostlinné stravy. Zajímaly mě vědecky podložené informace a nejnovější výzkumy. Jak je to opravdu s důležitými živinami a co jsou mýty. Na co si dát opravdu pozor a jak prakticky a odborně sestavit plnohodnotnou rostlinnou stravu u dětí, dospělých i těhotných a kojících žen. Zajímalo mě i řešení veganské stravy u dětí, názory pediatra a celosvětových výživových institucí.
Díky tomu jsem získala i konkrétní rady a tipy do své praxe. Utvrdila jsem se v tom, že vhodně sestavená a promyšlená plnohodnotná strava je opravdu vhodná pro každého a že i díky ní můžeme předcházet mnoha civilizačním chorobám a zdravotním problémům. Konečně mám jasno i v tom, jak vybírat a dávkovat doplňky stravy, které jsou potřeba nejen u veganského způsobu stravování.
Kombinace všech těchto skupin nám zajistí vyváženou a zdraví prospěšnou stravu. Navíc je však potřeba dbát na dostatečný příjem tekutin a příjem vitamínu B12 a D, popřípadě jiných suplementů.
1/4 luštěniny, 1/4 obiloviny, 1/4 zeleniny, 1/4 ovoce, hrst semínek a ořechů + potravinové doplňky.
Stáhněte si zdarma kuchařku s mými oblíbenými recepty a vyzkoušejte rostlinnou stravu na vlastní kůži!