Ty nejlepší muffiny!

Neustále chutě, hormonální nerovnováha, no jednoduše mnoho zdravotních problémů. Ty sice nebyly tak očividné, prostě jsem žila svůj život, omezovalo mě to, ale já jsem to neviděla.

Řekla jsem si DOST! Začala jsem jídlu a svému životu věnovat větší pozornost. Pustila jsem se do studia a nejen, že mě to moc zajímalo, začalo mě to šíleně bavit! Objevovala jsem kořeny svých problémů. Věděla jsem, že potřebuji omezit sladké, ale bylo to hrozně těžké.

Přestat úplně se sladkými jídly bylo pro mě ale nereálné. Možná jste to zažili také. Tlak sama na sebe, stres, frustrace, pocit, že na to nemám, nevím jak, a tak dále. Našla jsem ale možnost, jak si své sladké potěšení v životě zachovat. Změnit složení!

Postupně jsem omezovala cukr, komerční sladkosti, rychlé cukry. Sladila jsem svůj život méně a méně. Rozhodla jsem se proto také začít péct a vařit nejen sladká jídla doma, podle sebe. Pod svým dohledem! Abych věděla, co v jídle je a měla kontrolu.

Dlouho jsem recept ladila, abych zachovala to, co je podle mě pro ně důležité. Aby byly vláčné, nadýchané, chuťově příjemně sladké. Ale také aby měly lepší výživovou hodnotu. Obohatila jsem je o bílkoviny a další živiny.

✅ Vyměnila jsem konvenční mouku, protože si navíc myslím, že lepku v životě máme většinou až moc. Využila jsem mouku cizrnovou a ovesnou celozrnnou mouku bez lepku.

✅ Místo vajec používám při pečení pyré (jablečné) či velmi zralé banány (ty poznáte dle hnědých teček, které se na nich během zrání objeví). Ovoce také přirozeně recepty osladí.

✅ Místo mléka kravského používám sójové, nebo v tomto případě mléko z hrášku. Dodá také víc bílkovin.

✅ Místo klasického bílého rafinovaného cukru, chemicky upraveného, používám kokosový cukr, který má nižší glykemický index a používám ho méně.

➡️ NA 12ks BUDEME POTŘEBOVAT:

  • 120g cizrnové mouky
  • 120g ovesné mouky celozrnné
  • lžíci kypřícího prášku
  • 1/2 lžíce jedlé sody
  • 100g kokosového cukru
  • můžete přidat také čokoládové kousky
  • 300g pyré jablečného/3 zralé banány
  • 140 ml rostlinného mléka
  • lžíce jablečného octu
  • 2 lžíce kokosového oleje + na vymazání formy

➡️ POSTUP:

  1. Smícháme v míse všechny sypké suroviny – mouky, kypřící prášek, sodu, cukr (popřípadě čoko kousky).
  2. Smícháme v jiné míse vše mokré – mléko, ocet, olej, pyré (pokud používáme banány, stačí vše mokré společně rozmixovat).
  3. Smícháme mokré a suché a promícháme metličkou.
  4. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a nachystáme formu na muffiny, vymažeme (záleží zda máte silikonovou, nebo klasický plech a dáváte košíčky na muffiny).
  5. Těsto rozdělíme do formy, používám 60ml odměrku a většinou to cca vyjde.
  6. Pečeme 25 minut a HOTOVO!

Tyhle muffiny jsou opravdu jednoduché, rychle hotové a přitom velice chutné a výživné. Zkusila jsem vložit recept do kalorických tabulek a tady máte výsledek:

NUTRIČNÍ HODNOTY NA 100g

  • bílkoviny – 5,6g
  • sacharidy – 36g
  • z toho cukry – 18g
  • nasycené mastné kyseliny – 2,6g

Rozhodla jsem se žít a jíst tak, abych podpořila své celkové zdraví a vitalitu. Celý příběh >> Mou vášní je jídlo a tvorba receptů. Ukazuji lidem cestu k vědomému stravování a jak snadno zařadit do jídelníčku přírodní rostlinné potraviny. Jsem autorka projektu SpaceFood a online kuchařky Jak na mouky z luštěnin >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • eBook zdarma: Moje oblíbené recepty

    Vyzkoušejte rostlinnou stravu na vlastní kůži.

  • Nejnovější články
  • Kategorie