Nikdy jsem na tím nepřemýšlela. Žila jsem obyčejný život, dokud se kvalita mého života nezačala postupně zhoršovat. Nic hrozného, řekla by si většina lidí. A já taky. Ale i když jsem stále mohla fungovat, nenápadné malé problémy mě začaly otravovat víc a víc. Nekonečně se opakující záněty močáku, zahlenění, střevní problémy a další „drobnosti“ . Navíc neschopnost hubnout a psychické problémy, jako únava, úzkosti, kolísání hladiny cukru a to vše vyvrcholilo v silnou závislost na cukru, kterou jsem si jen tak nepřiznala a neuvědomila.
Chtěla jsem se cítit lépe. Rozhodla jsem se s tím něco udělat. Od té doby se věnuji studiu celkového zdraví, prospívání, výživy a kvality života. Zkoumala a zkoušela jsem různé alternativy, možnosti, jak se závislosti na cukru a s tím souvisejících problémů zbavit. Ze začátku neúspěšně, ale nakonec jsem to pochopila!
Dá se jíst i zdravě a přitom uspokojit své chuťové pohárky. Není to o odříkání, ale o rovnováze. Ohledně cukru se toho dá napsat spousta. Co je to cukr, Jak funguje v těle, jaké jsou druhy dle chemického složení a vlivu, jak pracovat se závislostí na cukr, jaký má cukr vliv na zdraví, atd. Ale to by byl článek velmi zdlouhavý, proto se těmto tématům budu věnovat třeba příště.
Dnes se zaměříme hlavně na porovnání druhů cukrů a jaké máme možnosti. V tomto článku bych chtěla také odpovědět na otázku: „ Je kokosový cukr lepší než bílý rafinovaný?“
Při výběru sladidel je důležité porozumět jejich vlastnostem a vlivu na zdraví.
V dnešní době u nás máme možnosti veliké. Ano, bílý rafinovaný cukr je stále hojně využívaný, ale také jste určitě zaznamenali (a možná i používáte) existenci různých jiných přírodních sladidel.
Co vás napadne jako první? Mě můj oblíbený cukr kokosový, nebo datle, datlová pasta, javorový sirup, čekankový, agávový, kokosový, a tak dále.
Jdeme se podívat blíže na tyto možnosti a jejich porovnání. Hodnotím sladidla hlavně dle glykemického indexu (o tom, co to je glykemický index si můžete přečíst zde), jednoduše se dá říct, že čím nižší GI, tím lepší pro nás. Hodnotím ale také podle výživových hodnot, zpracování, použití chemie i dle ekologie.
Sladidlo | Zpracování | Glykemický index (GI) | Obsah živin | Kalorie (na 100 g) | Poznámka |
---|---|---|---|---|---|
Bílý cukr | Vysoce rafinovaný | cca 70 | Žádné | 400 kcal | Prázdné kalorie, rychlý nárůst glykemie |
Třtinový cukr | Méně rafinovaný | cca 65–70 | Stopové minerály | 380–400 kcal | Lehce lepší než bílý, ale stále vysoký GI |
Kokosový cukr | Minimálně zpracovaný | cca 35–54 | Draslík, zinek, inulin | 375 kcal | Nižší GI, šetrnější pro tělo |
Agávový sirup | Průmyslově zpracovaný | cca 15–30 (nízký) | Minimum | 310–350 kcal | Vysoký obsah fruktózy → zátěž pro játra |
Javorový sirup | Minimálně zpracovaný | cca 54 | Antioxidanty, minerály | 260–270 kcal | Přírodní volba, chutná, |
Med | Minimálně zpracovaný | cca 55 | Antioxidanty, enzymy | 300 kcal | Vhodnější v syrové formě, antibakteriální účinky |
Datlový sirup/pasta | Přírodní, ze sušeného ovoce | cca 45–55 | Vláknina, minerály | 270–280 kcal | Nejbližší přirozené formě, bohatší na živiny |
Nad sladidly je dobré přemýšlet nejen jako nad tím, co dáváme do sebe, ale i nad tím, co to dělá se světem kolem nás. Tady je stručný ekologický přehled:
Sladké je přirozenou součástí života. Ale někdy je touha po sladkém signálem, že něco chybí – nejen v jídle, ale i v emocích.
Chuť na sladké může značit:
Naše tělo není hloupé a chuť na sladké je normální. Je ale dobré, abychom si byli vědomi sami sebe, co se děje v našem těle a životě. Já sama mám někdy chuť na sladké, ale snažím se poznat, kdy mám hlad, kdy jen málo bílkovin (zvědomím si, co a kdy jsem naposledy jedla) a pak se snažím uspokojit chutě co nejzdravěji. Není problém si sem tam dát něco „klasického“ sladkého a dobrého. Problém je, když není rovnováha, když tomuto propadáme často, když nepozorujeme sami sebe.
Pokud máme chuť na sladké, je důležité se na chvíli zastavit a zamyslet se, co naše tělo skutečně potřebuje. Místo toho, abychom sahali po sladkostech, můžeme se zaměřit na vyvážený přísun živin, které nám tělo žádá
-> Přečtěte si také článek „V zajetí jídla“, který jsem na téma chutí a emocí napsala.
Já mám doma sladidel několik druhů. Do čaje si například dávám med, domácí, z kvalitních a dobrých zdrojů. Ale nikam jinam ho nedávám. Nejčastěji sladím kokosovým cukrem. I do pečení, kaší, palačinek, kávy. Pokud ale peču ve větším množství například pro rodinu, na oslavy, a tak dále, někdy použiju i přírodní raw třtinový cukr. Jedná se většinou o dortíky, zákusky a věci, které jsou opravdu jako sladká tečka. Pokud potřebuji tekuté sladidlo, volím javorový sirup, i chuťově mi moc vyhovuje.
Zkuste si upéct ty nejlepší muffiny! Bez lepku, rafinovaného cukru a živočišných surovin. Sklízí úspěchy všude tam, kde je vezmu. Věřím, že si pochutnáte i vy a navíc zdravěji. Recept najdete ZDE.
Neexistuje jedno „nejzdravější“ sladidlo pro všechny. Ale existuje vědomý přístup – sladit méně, kvalitněji, s ohledem na sebe i přírodu. Pokud se snažíte omezit cukr, začněte pozvolna, hledejte alternativy, pokaždé si kávu oslaďte o něco méně. Je důležité ale také přemýšlet nad tím, kdy a proč a jak moc máte na sladké chuť! Ze začátku vám možná některá sladidla přijdou málo sladká, ale to jsou jen vaše „rozmazlené“ chuťové pohárky a věřte, že se to změní.
Cukr je příjemná věc, ale může být také nebezpečná v mnoha ohledech pro naše zdraví. Věděli jste například, že určité bakterie žijící ve střevech mohou posílat signály do mozku, že chtějí více cukru, a tím nás nenápadně manipulovat? Jedná se například o kvasinky, které jsou naši přirozenou součástí, ale jejich rozmnožení se může stát dlouhodobým a vytrvalým problémem. Ráda napíšu ještě další články týkající se těchto témat, dejte mi vědět, co vás nejvíc zaujalo a o čem by jste si chtěli přečíst příště!