Božské vegan lasagne

Lasagne, co rozhodně nechutnají jako špagety!

Když jsem poprvé jedla lasagne, nijak zvlášť mi nechutnaly. Bylo to tehdy na návštěvě u někoho z rodiny, v dobách mé střední školy. Že by to bylo špatným receptem, špatným postupem? Nevím, chutnaly jako špagety s rajčatovou omáčkou prostě zapečené v troubě. Od té doby jsem na ně zanevřela a nijak mě nelákaly.

V průběhu let jsem se začala vaření věnovat sama. A když jsem navázala spolupráci s firmou, která vyrábí hrašku, zkoumala jsem, co vše se z ní dá vyrobit. No a bešamel sám o sobě mě ohromil! Mimo jiné na mém youtube najdete celé video, kde jsem testovala 3 druhy hrašky a rovnou také 3 různé recepty.

Vaření s hraškou mi příjde nesmírně zajímavé a hlavně nutričně obohacující! Zařazovat luštěniny do jídelníčku má jen a jen samé výhody, navíc se s ní dá nahradit mnoho méně zdravějších a často živočišných surovin. Přitom z jídla budete mít možná i mnohem větší chuťový požitek!

Co si připravit na lasagne?

Čas. Ten rozhodně. Ano, prostě to chvíli trvá, ale rozhodně to stojí za to!

Tenhle recept vyjde tak na 8 porcí, takže klidně půlku hotového pokrmu můžete zamrazit a využít později. Nebo si suroviny rozdělte a vařte jen z půlky.

Lasagne snadno vydrží i do druhého dne, takže máte navařeno minimálně na 2 dny!

Suroviny:

  • 500g speciálních těstovin na lasagne
  • sýr dle výběru
  • plech, pečící papír a alobal

Na rajčatovou omáčku:

  • 2 menší cibule nebo 1 velká
  • 700g rajčatové omáčky
  • 2 balení sójového granulátu (2x90g – nebo jedno či obě balení nahraďte červenou čočkou)
  • oregáno
  • sůl

Na bešamel:

  • 140g hrašky (na zahušťování)
  • 1500ml vody (nebo méně)
  • 70g kešu ořechů / 2-3 lžíce kešu másla
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce sypkého bujonu (používám z DM)
  • sůl
  • kokosový olej

Jak na lasagne krok za krokem:

Jako první si připravíme bešamel:

  1. Pokud pracujeme s celými kešu ořechy, zalijeme je horkou vodou a necháme odmočit, aby změkly.
  2. Dno hrnce polijeme kokosovým olejem a přidáme cca 1l vody, přivedeme k varu.
  3. Hrašku si nasypeme do misky, přidáme lahůdkové droždí, trochu soli, bujón a promícháme.
  4. Metličkou v misce smícháme hrašku s trochou vody, aby byla hladká, tekutá a bez hrudek.
  5. Jakmile voda vře, přilijeme k ní připravenou hrašku a pořádně promícháme metličkou, teplotu ztlumíme a necháme 20 minut vařit, probublávat za občasného míchání.
  6. Mezitím si připravíme kešu – celé kešu ořechy rozmixujeme s trochou vody do hladka, nebo kešu máslo smícháme s teplou vodou a rozmícháme do tekuté podoby.
  7. Jakmile bude hraška uvařená (nebude mít již žádnou hrachovou pachuť), vmícháme do ní připravené kešu.
  8. Podle potřeby přidáme vodu, aby hraška byla krémová, taková smetanová, né moc hustá, ale né přiliš tekutá. Chvíli ještě povaříme, jelikož kešu zajistí ještě pomalé zhoustnutí.
  9. Pokud máme v mezičase prostor, pustíme se do přípravy rajčatové omáčky.

Rajčatová omáčka:

  1. Sójový granulát zalijeme vroucí vodou, aby změkl. (Pokud pracujeme s červenou čočkou, předem si ji pořádně propláchneme a také zalijeme)
  2. Nakrájíme cibuli na drobno.
  3. Na pánvi s trochou oleje osmažíme cibulku.
  4. K cibulce přidáme oregáno, popřípadě i jiné bylinky dle chuti.
  5. Granulát či čočku slijeme a přidáme na pánev k cibulce.
  6. Chvíli opražíme a poté přidáme celou sklenici rajčatové omáčky.
  7. Osolíme dle chuti a povaříme několik minut.

Finále:

  1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  2. Nachystáme si plech či pekáč (vybírám podle toho, kolik porcí připravuji – na poloviční verzi používám plech o vnitřní velikosti 25x20cm) a na ten dáme pečící papír.
  3. Rozbalíme těstoviny (někdo je předem namáčí, ale já nemám ráda, když se pak slepí dohromady)
  4. Na připravený plech začneme vrstvit – na dno trochu bešamelu, poté těstoviny, pak dávku bešamelu, pak omáčku a znovu těstoviny. Takhle opakujeme a nakonec na poslední vrstvu těstovin dáme pouze bešamel. není třeba nějak šetřit, mělo by to hezky vyjít tak, aby na těstovinách byla vždy pěkná vrstva běšamelu i omáčky.
  5. Na vrch je možné posypat sýrem nebo i pod vrstvu bešamelu položit libovolný plátkový sýr.
  6. Lasagne přikryjeme alobalem.
  7. Pečeme 40 minut, poté odkryjeme a pečeme ještě dalších 10 minut.
  8. Necháme alespoň chvíli vychladnout! Lépe se to pak servíruje a taky to nepálí, žejo..

DOBROU CHUŤ !!!

Rozhodla jsem se žít a jíst tak, abych podpořila své celkové zdraví a vitalitu. Celý příběh >> Mou vášní je jídlo a tvorba receptů. Ukazuji lidem cestu k vědomému stravování a jak snadno zařadit do jídelníčku přírodní rostlinné potraviny. Jsem autorka projektu SpaceFood a online kuchařky Jak na mouky z luštěnin >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • eBook zdarma: Moje oblíbené recepty

    Vyzkoušejte rostlinnou stravu na vlastní kůži.

  • Nejnovější články
  • Kategorie