Rychlá cizrnová omeleta

Nemám moc času… vařit či delší dobu něco připravovat se mi nic nechce… Ale mám hlad! A v kombinaci s chutí na něco dobrého se to snad už ani nedá vydržet!

Jenže co si dát, když nechci pečivo s něčím? Hm… A co třeba cizrnovou omeletu?

Pocit „pečiva“ snadno nahradí, přitom je plná živin, vlákniny a bílkovin! Poslouží jako náhrada pečiva, navíc zasytí na delší dobu. Sníte toho méně a využít ji můžete ještě na více způsobů, než pečivo!

Cizrnová omeleta je jeden z mých velmi oblíbených receptů. Je jednoduchá a rychlá. Idealní vždy, když nechci trávit v kuchyni dlouho času. Práce s cizrnovou moukou je velmi univerzální a jednoduchá. Navíc je přirozeně bezlepková.

Velké plus tohoto receptu je, že můžete využít vše, co potřebujete spotřebovat. Třeba to, co máte zrovna v lednici. Můžete přidat i mraženou zeleninu, nebo na co máte zrovna chuť!

Základní recept na 2 omelety:

  • 100 g cizrnové mouky
  • +- 100 ml vody
  • 1 lžička sušených bylinek – oregáno, provensalské koření…
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka pepře
  • další volitelné koření: 1/2 lžička uzené papriky, sušený / čerstvý česnek, jiné bylinky…

Do omelety si můžete přimíchat na co máte zrovna chuť –>

  • žampiony
  • cibulku
  • tofu
  • tempeh
  • veganský párek nakrájený na kousíčky
  • mražená kukuřice
  • špenát
  • kadeřávek
  • zbylá mrkvová drť z odšťavňovače

Postup:

  1. V míse promícháme všechny suché suroviny.
  2. Přidáme vodu a metličkou dobře promícháme. (Vodu přidáváme postupně, podle požadované hustoty. Záleží totiž i na objemu surovin, které chceme přidat. Řidší těsto -> tenčí omeleta, hustší těsto -> hrubší omeleta až placka)
  3. Přidejte další suroviny a opět promíchejte.
  4. Rozehřejeme si nepřilnavou pánev (podle potřeby přidáme olej).
  5. Pomocí naběračky rozprostřete těsto po pánvi.
  6. Při střední teplotě necháme omeletu pomalu opékat, dokud povrch lehce nezaschne a nezmatní, poté obrátíme a necháme dalších pár minut.
  7. Omeletu přendáme na talíř a doplníme ji například nějakou pomazánkou, čerstvým salátkem, rajčetem, avokádem, vynikající je také kvašená červená cibulka.
  8. Posypat můžete černou solí, konopnými, slunečnicovými či jinými semínky.

Jelikož je tento recept tolik univerzální, skrývá mnoho možností, jak si ho přizpůsobit.

Více úžasných kouzel z luštěninových mouk jsem pro Vás sepsala do jedinečné kuchařky: „Jak na mouky z luštěnin“, kterou najdete ZDE>>

Rozhodla jsem se žít a jíst tak, abych podpořila své celkové zdraví a vitalitu. Celý příběh >> Mou vášní je jídlo a tvorba receptů. Ukazuji lidem cestu k vědomému stravování a jak snadno zařadit do jídelníčku přírodní rostlinné potraviny. Jsem autorka projektu SpaceFood a online kuchařky Jak na mouky z luštěnin >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • eBook zdarma: Moje oblíbené recepty

    Vyzkoušejte rostlinnou stravu na vlastní kůži.

  • Nejnovější články
  • Kategorie