Perfektně vláčný makovec 🌱

Ahoj! Dnes mám pro Vás skvělý recept a pár zajímavých info z knihy „V zajetí jídla“, kterou jsem právě dočetla. Protože propojení jídla, chutí a emocí je téma, kterým se zabývám jíž delší dobu a hodně mě zajímá.

Tentokrát se zaměříme na sladké a to hlavně na sušenky, dorty, buchty, koláče, atd… protože tyhle jídla podle doktorky Doreen Virtue spadají do samostatné kategorie. Je zajímavé se zamyslet nad tím, co vlastně chutě signalizují.

  • Podle doktorky se v chutích na tyto sladké sacharidy odráží touha po pocitu útěchy a bezpečí. Sacharidy samy o sobě navozují pocit zklidnění. Zároveň to může poukazovat na nechuť něco dělat či dokončit. Takové to otálení
  • Obliba sladkostí bývá dost často naučená! Například v dětství často dostáváme sladkosti za odměnu. Když se nám něco povede, jako motivaci k udělání určitého úkolu, nebo i v jiných situacích. Jenže pak se z tohoto může stát taková vnější odměna. A v případě vnější odměny už neděláme činnost proto, že chceme, ale proto, že za to něco dostaneme.
  • Navíc si dortíky, sušenky a koláče automaticky spojujeme se zvláštními příležitostmi, různými oslavami či svátky. Dát si měkký muffin, to je jako vřelé objetí! No sama se právě zamýšlím nad tím, jaké pocity ve mě tenhle typ sladkého vyvolává… Jaký mám pocit, něž si dám nadýchanou buchtu? Nebo když mám na něco takového chuť? Jasně, těším se už jen když jdu do kuchyně pro kousek 😄

➡️ Podle mě je fajn naučit se pozorovat a znát sama sebe. Uvědomovat si své chutě a co vlastně jím. Měli bychom taky být schopni odolat a sami za sebe rozhodovat, co si dáme. Ale sama vím, že někdy je to opravdu náročné odolat a tak jsem začala vymýšlet recepty na zdravé dezerty, které podpoří zdraví i uspokojí chuťové pohárky. A jsem vděčná, že to jde!

➡️ Jelikož jsem zastánce názoru, že se dá mlsat i zdravě, mám pro vás dneska jednoduchý recept na chutnou, nadýchanou i vláčnou makovou buchtu, neboli makovec. Bez rafinovaného cukru i klasické mouky. 

V tomto receptu jsem poprvé použila banánovou mouku a musím říct, že jsem s ní zatím velmi spokojena! Určitě budu zkoušet více receptů a možností. Podělte se do komentářů, zda jste se s banánovou moukou již někdy setkali a na co ji třeba používáte Vy!

Recept na bezlepkový veganský makovec z netradičních surovin.

Suroviny:

  • 120g ovesné mouky
  • 120g banánové mouky
  • 130g datlové pasty
  • 55g mletého máku
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička jablečného octu
  • 3 lžíce tahini
  • 2 lžíce drcených chia semínek
  • 300ml vody/rostlinného mléka
  • 80ml javorového sirupu
  • špetka soli

Postup:

  1. Drcená chia semínka zalijeme v malé mističce či hrníčku 6 lžícemi horké vody a necháme odstát.
  2. Datlovou pastu nakrájíme na kostičky a odvážíme 130g.
  3. Ve vodní lázni necháme změknout datlovou pastu a mezitím si předehřejeme troubu na 180°C.
  4. Obě mouky smícháme v míse s kypřícím práškem, jedlou sodou, solí, mákem a promícháme metličkou.
  5. Datlovou pastu přendáme do mixéru, přidáme namočené chia semínka, tahini, javorový sirup, jablečný ocet a vodu. Vše rozmixujeme do hladka.
  6. Rozmixovanou směs z mixéru přilijeme do mísy se suchými ingrediencemi a metličkou promícháme do hladkého hustého těsta.
  7. Na pečící plech o rozměru cca 25×21 cm si připravím pečící papír.
  8. Těsto nalijeme na plech a stěrkou rozetřeme do všech stran a zarovnáme.
  9. Pečeme 25 minut na 180°C.
  10. Necháme vychladnout a nakrájíme na kousky. Servírujeme například s nakrájeným jablíčkem posypaným skořicí. Mňam!

Doufám, že se Vám dnešní příspěvek líbí a že máte chuť vyzkoušet něco zdravého a sladkého ❤️

Rozhodla jsem se žít a jíst tak, abych podpořila své celkové zdraví a vitalitu. Celý příběh >> Mou vášní je jídlo a tvorba receptů. Ukazuji lidem cestu k vědomému stravování a jak snadno zařadit do jídelníčku přírodní rostlinné potraviny. Jsem autorka projektu SpaceFood a online kuchařky Jak na mouky z luštěnin >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • eBook zdarma: Moje oblíbené recepty

    Vyzkoušejte rostlinnou stravu na vlastní kůži.

  • Nejnovější články
  • Kategorie