Přišel čas na to, abych se konečně podělila o skvělý a jednoduchý recept na cheesecake, který sklízí úspěchy všude v okolí. Není to totiž jen tak ledajaký cheesecake. je promyšlený, lahodný, výživný, tak akorát sladký. A dá se dělat na různé způsoby!
Mým cílem bylo vytvořit dortík tak, aby nejen uspokojil chuťové pohárky, ale aby byl také co nejvíce zdravý a člověka zasytil. Je opravdu jedinečný. Mám ho moc ráda a jsem na něj pyšná. Dlouho mi totiž trvalo vyvážit celý cheesecake tak, aby stál chuťově i nutričně opravdu za to!
Tento konkrétní recept s jablíčky vznikl čistě náhodou. Nashromáždilo se mi totiž doma větší množství jablek a já nevěděla, co s nimi. V dětství jsme s mamkou vždy pekly závin. Znám také tradiční jablečný koláč. Ale já prostě z mouky většinou nepeču a volím raději zdravější alternativy a tak jsem se to jednoduše rozhodla udělat po svém.
Základ je čistě RAW, nepečený, živý. Tvoří ho datle, ořechy a ovesné vločky. Je slaďoučký, pevný a ohromně snadný. Náplň je z vařených jablíček ve skořici. Krém je velmi promyšlený, jelikož jsem dlouho zkoušela upravit suroviny tak, aby nebyl ani moc tučný, ani moc sladký, zkrátka aby byl vyvážený a obsahoval pouze kvalitní a zdravé suroviny.
Z tohoto receptu vyjde 12 krásných porcí. Používám formu o průměru 23cm.
POJĎME NA TO!
Na základ dortu budeme potřebovat:
POSTUP:
➡️ Já si pro snadnější přípravu odvážím datlovou pastu do misky a jelikož ji mívám v lednici, tak ji lehce zahřeju ve vodní lázni. Následně všechny ingredience rozmixujeme na lepkavou hmotu.
➡️ Připravíme si dortovou formu, dno vyložíme pečícím papírem, který jsme vystřihli podle dna dortové formy (já nechám vždy ještě okraje čouhat ven mimo formu pro následnou snadnější manioulaci).
➡️ Rozmixovaný základ vmačkáme pořádně na dno formy a také kousek po okrajích.
➡️ Formu i s hotovým základem prozatím uložíme do lednice.
POSTUP:
➡️Odvážíme si v míse hrašku a smícháme ji s částí mléka tak, abychom ji mohli metličkou rozmíchat do hladka.
➡️ V hrnci roztopíme kokosový olej a ohřejeme zbylé množství mléka + kokosové mléko z plechovky.
➡️ Jakmile mléko v hrnci je blízko bodu varu, přidáme rozmíchanou hrašku a metličkou pořádně promícháme. Přidáme také javorový sirup.
➡️ Přivedeme krém k varu, ztlumíme teplotu a necháme pod pokličkou probublávat cca 20-25 minut. Tak, aby se hraška pořádně povařila, zhoustla a aby nebyla cítit žádná hrachová pachuť. Během vaření občas promícháme!
POSTUP:
➡️Z jablek ostraníme šlupku a jadřinec, nakrájíme je na drobné kostičky.
➡️ V hrnci smícháme nakrájená jablíčka, cukr skořici a 200ml vody a uvaříme je opravdu do měkka, jinak by byly v cheesecaku tvrdé kousky.
➡️ V malé mističce odvážíme agar a rozmícháme ho v 50ml studené vody, přidáme ho k jablíčkům jakmile budou měká a uvařená.
➡️ Směs lehce povaříme, aby se agar aktivoval.
➡️ Celou jablečnou náplň vylijeme ihned po uvaření na studený korpus vytažený z lednice, rozprostřeme a nachvíli vložíme do mrazáku (kde jsme si předem udělali místo, aby byl dort rovně), aby agar alespoň trochu zatuhnul.
➡️ Krém z hrašky promícháme, aby tam nebyly hrudky a poté ho můžeme vylít do formy na alespoň trochu ztuhlou vrstvu z jablek.
➡️ Celý hotový dort uložíme do lednice či mrazáku, zaleží jak rychle potřebujeme, aby byl pevný. Já ho nechávám chvíli v mrazáku a pak přendám do lednice. Když cheesecake dělám odpoledne, nechávám ho v lednici do druhého dne.
HOTOVO! Skvělá zpráca je, že když cheesecake ihned nesníte, můžete si ho po porcích klidně nechat uložen v mrazáku do doby, než budete mít zase chuť.
Jo a ještě jsem chtěla dodat, že krásný efekt udělá i to, že navrch cheesecake posypete skořicí!